Vasaravarvas
Vasaravarpaat

Varpaiden epämuodostumien taustalla on usein etujalkaterän lihasepätasapaino, rakenteelliset tekijät (levinnyt päkiä, pitkä II varvas, jalkaterän virheasennot), korkeakorkoiset tai pienet kengät ja myös liian pienet sukat.

Jos jalkaterässä on huono tasapaino tai muuten virheellinen kuormitus, pyrkivät varpaat ylläpitämään tasapainoa tarrautumalla alustaan voimakkaammin kiinni. Tämä saattaa altistaa myös varpaiden virheasennolle.

Varpaiden päihin syntyy kovettumia, känsiä ja kynsiin voi tulla myös muutoksia. Varpaan päällinen altistuu myös koukkuasentonsa takia hankaukselle jolloin se ärtyy, iho alkaa punoittamaan ja altistaa känsän syntymiselle. Tällaiset varpaat eivät mahdu kunnolla kenkään ja se vaatiikin erikoisominaisuuksia kengältä. Varpaat voivat myös jäykistyä.

Varpaiden asentojen takia päkiän alue joutuu voimakkaaseen kuormitukseen. Päkiän alla oleva rasvapatja joka toimii luontaisena iskunvaimentimena, liukuu eteenpäin ja varsinkin päkiän alueen nivelet voivat alkaa aristaa liian suuren kuormituksen takia.

Vasaravarpaan hoito

Hoidon tavoitteena on vähentää asentovirheistä syntyviä kipuja, pitää varpaat mahdollisimman liikkuvana ja estää varpaiden hankautumista siihen tarkoitetuilla suojilla ja riittävän tilavalla (leveyden ja varvaskorkeuden suhteen) kengällä. On myös huolehdittava oikeankokoisten sukkien käytöstä. Omahoitona huolehditaan myös jalkaterän alueen lihasten harjoitteista ja kireiden lihasten/jänteiden venyttelystä sekä varpaiden suoristamisesta.

Jos jalkaterässä on selkeä virheasento joka altistaa epätasapainoiselle kuormitukselle ja tämän kautta varpaiden virheellisen kuormitukseen on syytä harkita tukipohjallisen käyttöä. Hankauksien estämiseksi käytetään siihen suunniteltuja suojia esim. silikonista ja valmiita vasaravarpaan oikaisijoita. Yksilöllisten varvasortoosien avulla voidaan virheellistä kuormitusta myös vähentää. On olemassa kenkiä jotka ovat riittävän leveitä lestiltään, sisäosiltaan saumattomia, varpaiden kohdalta riittävän korkeita tai ns. varpaiden päällinen on joustonahkaa jolloin pyritään minimoimaan varpaisiin kohdistuva paine ja hankaus.

Kaikissa varpaiden alueiden ongelmissa on henkilön itse huolehdittava ihon kunnosta sekä tarvittaessa kääntyä riittävän ajoissa ammattilaisen puoleen.