Vaivaisenluu on hyvin yleinen jalkaterän ongelma. Vaivaisenluulla tarkoitetaan isovarpaan nivelen alueen ongelmaa, jolloin isovarvas kääntyy muita varpaita kohti ulospäin ja isovarpaan alueen tyvinivelessä tapahtuu muutoksia ja selkeä virheasento.

Nivel ärtyy rasituksesta. Oireina voi olla myös turvotusta, kuumotusta, leposärkyä, nivelen alueella voi esiintyä tulehdusta. Isovarpaan nivelen alueelle kasvaa lisäluuta, isovarpaan koukistaja ja ojentajalihasten toiminta muuttuu virheasennon seurauksena altistaen virheasennon kasvulle.

Kävellessä kipu voi lisääntyä ja kivun takia taas helposti kävellään väärin. Nämä altistavat jalkaterän virheelliselle rasitukselle edesauttaen kovettumien, nilkan ja pohkeen alueen kivuille.

Vaivaisenluun syyt ja aiheuttajat

Vaivaisenluu syitä voi olla perintötekijät, jolloin aiheuttaja voi olla suvussa kulkeva rakenteellinen poikkeavuus joka sitten altistaa vaivaisenluun synnylle.

Aiheuttajana voi olla myös jalan rakenne (lyhyt I jalkapöydänluu, ylipronaatio) ja sen muuttuminen tai muu häiriö joka altistaa vaivaisenluun synnylle. Tällöin isovarpaan nivelen alueelle syntyy virheellistä kuormitusta altistaen virheasennon syntymistä. Tällaisia ovat esim. jalkaterät voimakkaasti ulospäin asento tai voimakas ylipronaatio jalkaterässä.

Hyvin usein syynä ovat myös kengät. Liian lyhyt, kapeakärkinen, korkeakorkoinen tai esim. liian löysä kenkä jolloin jalkaterä pääsee työntymään liiaksi kengän kärkiosaan kuormittavat isovarpaan niveltä ja näin altistavat vaivaisenluun synnylle.

Vaivaisenluun hoito

Ensisijainen hoito on kivunlieventäminen. Kannattaa tarkistaa kenkien koko ja kenkien etuosan malli. Kenkä tulisi olla riittävän pitkä ja leveä päkiän alueelta jotta se ei kuormittaisi isovarpaan aluetta. Korkokengästä tulisi luopua.

On olemassa kenkiä jossa vaivaisenluu on otettu erityisesti huomioon sijoittamalla isovarpaan puolelle joustonahkaa riittävän tilan takaamiseksi.

Nivelen aluetta voi suojata hankaukselta ja ärsytykseltä erityisesti siihen suunnitellulla geelistä tai silikonista tehdyllä suojalla.

Levossa voidaan pitää ns. lepolastaa jolloin nivelen asento oikaistaan suorempaan asentoon ja näin saadaan leposärkyä pienemmäksi ja kipua muutenkin vähemmäksi.

Myös kiristyneitä lihaksia ja jänteitä saadaan venytettyä.

On olemassa myös vaivaisenluunauha, joka ohjaa niveltä parempaan asentoon kuormitettaessa.

Varpaidenerottajia käytetään myös vähentämään nivelen kuormitusta.

Jos jalkaterässä on selkeää virhekuormitusta on koko jalkaterän asennon korjaamisesta hyötyä tukipohjallisen keinoin. Näin saadaan myös isovarpaan nivelen kuormitusta pienemmäksi.

Hoitojen tavoitteena on kivun lievitys ja vaivaisenluu ongelman paheneminen sekä lisäongelmien ehkäisy.

Jalkateräjumppa on myös tärkeä osa hoitoa. Epätasapainossa olevat lihakset eivät toimi jalkaterän toiminnan mukaisesti vaan altistavat lisäongelmille. Jalkajumppa vaatii kumminkin pitkäjänteisyyttä.

Ongelmallisissa tapauksissa voidaan yhtenä keinona käyttää leikkaushoitoa. Leikkaushoitoa ei kumminkaan kannata tehdä pelkän kosmeettisen näön takia.

Parhaan hoitotuloksen saa aikaiseksi kiinnittämällä huomio ongelmaan mahdollisimman aikaisin. Mitä aikaisemmin puututaan ongelmaan sen paremmat mahdollisuudet optimaaliseen tulokseen.