Penikkatauti liittyy sääriluun etuosan lihasaition sisäisten rakenteiden ärsyyntymiseen ja tulehdustilaan. Sille on tyypillistä säären sisäosan kipu, joka syntyy varsinkin rasituksen jälkeen mutta voi vähitellen myös kroonistua. Penikkatautiin myötävaikuttavia tekijöitä ovat kovalla alustalla (asfaltti) juoksu sekä alaraajojen lisääntynyt rasittaminen huonoilla juoksukengillä.

Tyypillistä penikkataudin oireista kärsivälle ihmiselle on hiljattain alkanut kunto/juoksuharjoittelu, jossa rasitustaso on melko äkillisesti noussut aiemmasta totutusta liikunnasta. Lepo yleensä helpottaa tilannetta, mutta harjoittelun jatkamisen jälkeen kipu voi palata. Tilanteen kehittymistä edesauttaa usein todettavat jalkojen virheasennot, joita voidaan korjata mm. tukipohjallisilla. Ensimmäisiä penikkataudin pahenemisen estäviä toimia ovat juoksuharjoittelun ja rasituksen tauottaminen.

Syynä säären sisäosan kipuun on säärtä ympäröivän kalvon kiristyminen jolloin lihasaition paine nousee. Usein penikkataudissa on havaittavissa sääriluun reunassa pieniä kyhmyjä, jotka ovat usein kipeitä ja saattavat reagoida varovaiselle hieronnalle. Tilanteeseen auttaa yleensä lepo ja erilaiset fysikaaliset hoidot, mutta hankalissa tapauksissa voidaan joutua turvautumaan leikkaushoitoon. Siinä lihasaitiopainetta ylläpitänyt ahdas kalvon ja luun välinen tila avataan, jolloin lihasaitiopaine vähenee ja kivut helpottavat.

Lihasaitiosyndroomat, esimerkiksi “penikkatauti”, ovat urheilijoilla, aktiiviharrastajilla sekä kuntoilijoilla hyvin tavallisia ja kiusallisia rasitusvaivoja. Lihasaitiossa syntyy painetta lihasmassan kasvaessa. Urheilussa ja aktiiviharjoittelussa voimakkaan lihastyön seurauksena tapahtuu lihasten kasvua ja voimistumista, lihastilavuus kasvaa. Kun lihasaitio lihaksen ympärillä ei kykene laajenemaan samassa suhteessa, kohoaa paine aition sisällä. Paineen nousu vaikuttaa myös laskimoveren takaisinpaluuseen, mikä puolestaan vaikuttaa lihaksen hapensaantiin ja maitohappopitoisuuteen. Seurauksena on kipua ja turvotusta säären alueella, jopa muhkuraisuutta tunnettavissa pitkin sääriluun reunaa. Arkuuden huippu rajoittuu säären keski- ja ala kolmanneksen alueelle. Pitkittynyt ja hoitamaton vaiva voi pahimmillaan aiheuttaa rasitusmurtuman sääriluuhun.

Penikkatautia on myös mahdollista pitää luukalvon ärsytystilana. Tässä tulehdusprosessi on sääriluun luukalvossa ja luussa.

Kaikissa säären lihasaitiosyndroomissa on yhteisenä tekijänä se, että säännöllisesti liikuntaa harrastavilla esiintyy kipua esimerkiksi juostessa, kävellessä ja hypätessä niissä lihasaitioissa, joissa on ongelmaa. Kipu loppuu yleensä, kun harjoitus lopetetaan. Alussa kipu tuntuu vain juoksun loppuvaiheessa, mutta vähitellen vaiva tulee yhä pahemmaksi. Kipu tuntuu säännöllisesti joka harjoituksen jälkeen ja voi jopa estää kävelyn.

Alusta, jalkineet, liikunnan määrä, jalkaterän ja nilkan lihasten epätasapaino, jalkaterän virheasento ovat syitä vaivan syntymiseen. Penikkataudin syyt johtuvat usein samoista tekijöistä kuin akillesjänteen kipeytyminen.

Fysioterapeutin tekemä alaraajojen kuormitustutkimus on tässäkin keskeistä kivun syyn selvittämiseksi. Fysioterapiassa kartoitetaan jalkaterien mahdolliset kuormitusvirheet, ohjataan tarpeelliset vahvistavat ja venyttävät lihasharjoitteet, sekä asiakkaalle tehdään tarvittaessa yksilölliset tukipohjalliset jalkaterän virheasennon korjaamiseksi.