Päkiän alueen muutokset liittyvät usein nivelsiderakenteiden muutoksiin iän myötä. Tällöin etujalkaterä leviää. Ylipaino, raskaus, korkokenkien jatkuva käyttö ja jalkaterän asentovirheet altistavat päkiän leviämiselle ja kuormittumiselle.

Leveän päkiän takia isovarvas ja pikkuvarvas saattavat kääntyä muita varpaita vasten jolloin niihin syntyy virheellistä kuormitusta. Päkiän levitessä ja päkiän kuormituksen kasvaessa päkiän alla oleva luontaisena iskunvaimentimena oleva rasvapatja ohenee, kovettuu tai siirtyy jolloin päkiän alueella olevat varpaiden tyvinivelet kuormittuvat. Tämä altistaa päkiän alueiden eri kiputiloille kuten känsien ja koko päkiän alueen kovettumien syntyyn. Myös päkiän alueella olevat nivelet voivat ylikuormittua ja kipeytyä.

Hoito

Hoitona on ensisijaisesti riittävän tilava ja pohjaltaan riittävän paksu sekä joustava kenkä.

Korkeakorkoinen kenkä kuormittaa päkiää, joten vaihto matalampikorkoisiin kenkiin helpottaa jo osaltaan päkiän kuormitusta.

Päkiän alle voidaan lisätä pehmustetta kenkään tai päkiän alueelle voidaan tehdä myös poikittaista holvikaarta nostava tuki tai kokopitkä pohjallinen koko jalkaterän asennon parantamiseksi.

Oikean kokoiset sukat myös vähentävät kuormitusta ja myös sukka jossa on paksumpi päkiän osa helpottaa kipuja.

Päkiän alueelle voi laittaa myös ns. päkiähupun, jossa päkiän alla on geelipehmuste ja se mahtuu pieneenkin kenkään.