Poikittaisen holvikaaren laskeutuminen
Poikittaisen holvikaaren laskeutuminen

Mortonin neuralgialla tarkoitetaan jalkapöydän luiden välissä olevan hermon kiputilaa/pinnetilaa.

Tuntuu yleensä rasituksessa ponnistusvaiheen aikana ja yleensä rasituksesta myös ärtyy. Voi tuntua esim. pienen kävelymatkan jälkeen tai sen aikana. Rasituksen lopettaminen, kengän riisuminen ja kevyt hierominen helpottaa kipua.

Kiputila on yleisimmin II-III ja III-IV jalkapöydänluiden välissä. Kipu on yleensä tuikkaava, polttava, pistävä ja voi säkenöidä varpaisiin. Kävelystä tulee ontuvaa ja varpaissa voi olla tunnottomuutta.

Mortonin neuralgian syyt

Syynä voi olla liian pienen/kapean kengän käyttö, korkokengän käyttö, liian vanhan kengän käyttö (on muokkaantunut ja painunut liikaa) ja yleensä syynä on poikittaisen holvikaaren laskeutuminen jolloin hermo voi jäädä pinteeseen jalkapöydän luiden väliin.

Mortonin neuralgian hoito

Hoitona pohjaltaan hyvät kengät, matalakorkoinen ja lestiltään riittävän leveä kenkä (kenkä aina ensisijainen), tarvittaessa hyvä lääkehoito tulehduksen rauhoittamiseksi, poikittaista holvikaarta nostava tuki (päkiätyyny) tai koko jalkaterän asentoa korjaava tukipohjallinen, omahoito ja jatkoa ajatellen jalkateräjumppa.