Ihmisen kävellessä tai juostessa lantion molemmat puoliskot joustavat siten, että lantio kokonaisuudessaan keinuu. Kävelyn aikana pitää lantion ja selän alueella tapahtua liikettä. Alaraajat, lantio ja selkä toimivat yhdessä. Toimintahäiriö ylhäällä tai alhaalla voi vaikuttaa merkittävästi kävelyyn ja liikkumiseen ylipäätänsä.

Pidempään jatkunut häiriö kuormittamaa niveliä, nivelsiderakenteita ja lihaksia virheellisesti ja jossakin vaiheessa alkaa ilmestymään kireyksiä ja kipuja. Muutokset lihaskireyksissä ja nivelten asennoissa vaikuttaa joko ylös- tai alaspäin. Puhutaan kineettisestä ketjusta joka kulkee selästä alaraajaan. Muutokset lihaskireyksissä, pituuserossa tai nivelten asennoissa missä kohtaa ketjua tahansa vaikuttavat jokaiseen ketjun muuhun osaan ylös- tai alaspäin.

Esim. jalkaterän ylipronaatio altistaa koko alaraajan kiertymisen sisäkiertoon. Nilkan asento voi tällöin vaikuttaa esim. polven kuormitukseen kun polvi kiertyykin sisäänpäin tai lantion ja alaselän rasitukseen lisäten lannenotkoa ja näin kuormittaen virheellisesti kudoksia ja niveliä.

Huolellinen tutkiminen tuo esiin altistavat kipujen aiheuttajat ja näin osataan suunnitella tarvittavat hoitotoimenpiteet kipujen vähentämiseksi ja normaalin toiminnan palauttamiseksi.