Korkeakaarinen jalan rakenne aiheuttaa oireita yleensä vasta aikuisiällä. Ilmenee usein vasta 10-12 – vuotiaana, jolloin jalan kaaret ovat kehittyneet.

Syyt

Tärkeämpänä syynä kaaren nousemiseen pidetään jäykkää nilkan rakennetta. Kaarijalan tukipinta on pieni, jalkaterä voi helposti nyrjähdellä ulkosyrjälle ja joskus jalkaterän paino voi olla kokonaan ulkoreunalla.

Oireet

Oireina ja löydöksenä ovat usein jalan etuosan kiputilat, varpaiden koukistuminen. Päkiä ja varpaiden päällispuoli hankautuvat, kovettuvat ja känsiintyvät. Jalkaterä on rakenteeltaan usein jäykkä ja sen jousto-ominaisuudet ovat huonot askeleen eri vaiheessa. Jalkaterään, nilkan alueelle ja muihin alaraajan niveliin kohdistuu normaalia voimakkaampi isku rasituksessa.

Hoito

Tärkeänä osana hoitoa on omahoito ja oikean kengän käyttäminen. Omahoitona on tärkeää venytellä jalkaterän ja pohkeen lihaksia. Jalkaterien ja varpaiden hieronta, varpaiden suoristaminen, päkiän nostaminen ja venyttely helpottavat tilannetta.

Jalkaterän oireillessa voidaan kenkään laittaa iskua vaimentava pohjallinen. Jos jalkaterän asento on voimakkaasti ulkoreunalla voidaan valmistaa yksilöllinen pohjallinen vähentämään jalkaterän virheellistä kuormitusta. Tarkoituksena on lisätä jalkapohjan tukipintaa ja joustavuutta, keventää painekohtia ja estää jalkaterän virheellistä kuormitusta. Omahoito on tärkeä ja keskeinen osa vaikka käytettäisiin pohjallistakin. Tarvittaessa voidaan jalkaterän aluetta myös mobilisoida nivelliikkuvuuksien parantamiseksi.

Kengässä pitää olla hyvä vaimennus ja riittävän suuri säätövara rintavuuden suhteen.