Rasvapatjan siirtyminen
Rasvapatjan siirtyminen

Kantapään alla oleva rasvapatja on luontainen iskunvaimennin, joka voi rasituksesta ärtyä tai rasvapatja voi myös surkastua. Rasvapatjan alueella voi tapahtua rappeutumismuutoksia jolloin rasvapatjan joustavuus ja iskunvaimennuskyky huonontuvat. Kun kantapään alla olevan rasvapatjan iskunvaimennuskyky heikkenee, kohdistuu kantaluuhun kovempi rasitus ja kantapään alue voi kipeytyä. Myös itse rasvapatja voi tulehtua.

 

Rasvapatjan siirtyminen
Rasvapatjan siirtyminen

Rasvapatjan ongelmiin altistavat tekijät

Altistavina tekijöinä voivat olla esim. sopimattomat kengät, kengän huono tai jo kuoleentunut iskunvaimennuskyky kun liikutaan kovilla alustoilla – tärähdys rasitus kohdistuu kantaluuhun, voimakkaat virheasennot jalkaterissä voivat aiheuttaa myös rasvapatjan siirtymistä tai liiallista paineen syntymistä sisä- tai ulkopuolelle, ylipaino tai jatkuva seisomatyö.

 

Rasvapatjan ongelmien hoito

Hoitokeinoina käytetään yleensä kantapään alla olevaa pehmikettä, akuuttivaiheessa lääkehoito, kylmähoito, kengän vaihtaminen, oikeankokoisen kengän käyttö, tarvittaessa virheasentoa ja kuormitusta vähentävä pohjallinen ja lepoa.