Jäykkä isovarvas
Jäykkä isovarvas

Jäykkä isovarvas johtuu isovarpaan nivelen vioittumisesta tai kulumasta, jolloin isovarpaan liike vähenee ja lopuksi nivel jäykistyy niin että nivelen liike lakkaa kokonaan.

Nivel kipeytyy rasituksesta, taivuteltaessa nivel on aristava, nivelessä on turvotusta ja itse nivelen ympärystä on paksuuntunut. Isovarpaan liike pienenee koko ajan kunnes se jäykistyy kokonaan tai joskus se myös kirurgisin toimenpitein jäykistetään. Jäykistyessään myös kipu lakkaa. Ponnistuksen pitäisi tapahtua isovarpaan ja II varpaan alueelta, mutta kun isovarvas on jäykistynyt askellus muuttuu ulkosyrjälle päin tai kävellään jalkaterät voimakkaasti ulospäin jolloin isovarpaan ei tarvitse taipua.

Jäykän isovarpaan aiheuttajat

Syynä voi olla jalan rakenteelliset tekijät (matalakaarinen ja ylipronatoiva jalka, liian pitkä I jalkapöydän luu), jokin niveleen kohdistunut vamma, perintötekijät ja kengät. Jatkuva isovarpaan niveleen kohdistuva isku esim. liian lyhyen kengän takia, löysän kengän tai esim. nauhojen löysälle jättämisen takia jalkaterä valuu aina kengän päähän asti ja altistaa isovarpaan nivelen kuormittumiselle. Myös tietyissä urheilulajeissa (esim. jalkapallo) kohdistuva jatkuva isovarpaan niveleen kohdistuva isku voi altistaa nivelen väärälle kuormittumiselle.

Jäykän isovarpaan hoito

Hoidon päätavoitteena on vähentää isovarpaan niveleen kohdistuvaa kuormitusta jolloin saadaan kivulias nivel rauhoittumaan.

Oikeanlaisella kengällä saadaan kuormitus pienemmäksi rasituksessa. Kengän pitäisi olla jäykkäpohjainen, päkiän osalta keinumainen ja hyvin rullaava jolloin isovarpaan nivelen ei tarvitsisi taipua ponnistusvaiheen aikana.

Pohjallisella voidaan vaikuttaa koko jalkaterän aiheuttamaan virhekuormitukseen ja näin vähentää isovarpaan niveleen kohdistuvaa kuormitusta sekä pohjalliseen voidaan myös rakentaa isovarpaan alle lievä keinu jolloin ns. keinun kautta saadaan askel rullaavammaksi ja vähemmän isovarpaan niveltä kuormittavaksi.

Nivel voidaan myös teipata kivuttomaan lepoasentoon väliaikaisesti.

Fysioterapian keinoin voidaan passiivisesti niveltä mobilisoida ja saada liikkuvuutta niveleen lisää jolloin kävely helpottuu ja kipu lievittyy.

Tarvittaessa voidaan nivel jäykistää kirurgisin toimenpitein. Nivel jäykistetään yleensä lievään ojennusasentoon jolloin luodaan edellytykset parempaan kävelyyn. Jatkossa on kumminkin huolehdittava aina oikeanlaisen kengän käytöstä.