Sukkien tehtävinä on suojata jalkoja kylmyydeltä, hankauksilta ja hiertymiltä, kerätä hikeä ja kuljettaa sitä pois iholta sekä toimia iskunvaimentajina. Huolella valituilla sukilla voidaan edistää jalkaterien terveyttä.

Hyvät sukat ovat oikean kokoiset, kiristämättömät, käyttötarkoituksen mukaan valitut ja ne kuljettavat kosteuden iholta tehokkaasti.

Sukkien valinta

Sukatkin on valittava sopivan kokoisiksi.

Liian pienet kiristävät, puristavat varpaita koukkuun ja yhteen ja painavat kynsiä. Liian pienet sukat lisäävät hikoilua ja altistavat näin varvasvälien hautumiselle joka taas altistaa ihon rikkoontumiselle ja näin myös infektioille. Lapsilla pienet sukat, potkuhousut tai jarrusukat kengissä voivat aiheuttaa pahimmillaan varpaiden virheasentoja.

Liian suuret voivat mennä kengässä ryppyyn ja aiheuttaa rakkulan. Nilkan kohdalla resori ei saa olla liian kireä, sillä se saattaa aiheuttaa turvotusta estäen neste- ja verenkiertoa alaraajoissa. Sukkien materiaalin pitäisi olla hengittävä ja pehmeä kuten puuvilla tai eräät erityiskeinokuidut. Sukissa ei saa olla paksuja saumoja sisäpinnalla. Muista myös, että sukat saattavat kutistua pesussa.

Kiristämättömät sukat

Sukassa kiristämätön varsi, joka ei purista turvonnuttakaan jalkaa ja pysyy kumminkin hyvin ylhäällä antaen verenkierron toimia moitteettomasti.

Varvassukat

Varvassukat ovat sukkia, joissa jokaiselle varpaalle on oma tila. Varvassukkienkäyttö ehkäisee tehokkaasti varvasvälien hautumista, sillä varpaat pysyvät erillään toisistaan. Puettaessa varvassukkia varpaat saavat harjoitusta. Varvassukkia käytettäessä varpaat pääsevät liikkumaan ja osallistumaan jalkaterän toimintaan, jolloin jalkaterän lihasten toiminta tehostuu. Varvassukat pitävät myös virheellisessä asennossa olevia varpaita paremmassa asennossa.

Varvassukkien materiaaleja ovat puuvilla ja tekokuidut. Varvassukkia on valmistettu myös erikoislangoista, joissa on hyödynnetty mm. hopean, silkin ja hiilen ominaisuuksia

Erikoissukat

Erikoissukkia on kehitelty mm. diabeetikoiden ja reumaatikoiden tarpeiden mukaan. Sukissa on mm. päkiöiden alueella kaksinkertainen neulos joka tasaa painetta. Ongelmajaloissa suositellaan käyttämään erikoissukkia.

Yksilöllisiä lääkinnällisiä tukisukkia myös on saatavilla esim. laskimo-ongelmien hoidossa, jolloin alaraajoilla on taipumus turpoilla voimakkaasti. Lääkinnälliset tukisukat ovat välttämätön hoito mm. laskimovaivojen, akuutin tromboosin hoitoon sekä veritulppien ennaltaehkäisyyn.

Työsukat

Työsukkaa pidetään päivittäin paljon. Työsukka on hyvin tärkeä. Työsukan pitäisi pitää jalkaterä kuivana, olla oikeankokoinen, antaa iskunvaimennusta ja estää hiertymien syntyä.

Liikuntasukat

Hyvät urheilusukat ovat vähintäänkin yhtä tärkeät kuin urheilujalkineet. Sukissa on erikoisvahvisteita ja muita ominaisuuksia liikunnan tarpeiden mukaan. Saumat on minimoitu hiertymisten ehkäisemiseksi ja sukat on tehty kestämään kulutusta.

Lentosukat

Lentosukilla eli kevyillä tukisukilla tarkoitetaan terveissä jaloissa käytettäviä sukkia. Kevyiden tukisukkien tarkoituksena on vähentää/ennaltaehkäistä alaraajojen turvotustaipumusta, väsymistä, hoitaa lievempiä laskimo-ongelmia sekä estää esim. alkavien suonikohjujen pahenemista. Lentosukkia voi käyttää mm. istuma- ja seisomatyössä, pitkillä matkoilla, raskauden aikana ja nykyään myös liikuntaharrastuksissa käytetään ns. kompressiosukkia edistämään laskimoverenkiertoa.

Lasten sukat

Lasten jalkaterä kasvaa sysäyksittäin, jolloin sukka voi jäädä äkkiä pieneksi. Sukkien ja potkuhousujen koon seuranta jatkuvasti on hyvin tärkeä mutta vaivaton toimenpide. Pienet sukat, sukkahousut ja potkuhousut voivat aiheuttaa varpaiden virheellistä kuormitusta ja näin myös virheasentoja. Ohuet ja pehmeät kynnet muotoutuvat pienen sukan mukaan virheellisesti. Jalkojen hikoilu lisääntyy pienissä sukissa.

Liukuestesukkien käytöstä ollaan montaa mieltä. Sisällä liikuttaessa sukat estävät kaatumisia paremmin kuin tavalliset. Liukuestesukat lisäävät jalkojen hikoilua. Liukuestesukkien käyttöä kengissä ei suositella, koska sukka tarrautuu kengän pohjaan kiinni ja jalkaterä luistaa sukan päähän jääden kippuraan.

Sukkien pesu

Sukat pitäisi vaihtaa päivittäin, joskus sukat on tarvittaessa vaihdettava useamminkin. Sukkiin jäävät nukkapallot yms. voivat painaa ihoa tai tuoda muita ongelmia. Siksi sukat on pestävä nurinpäin, jotta irtonukka, mahdolliset roskat ja hilseet peseytyvät sukasta pois. Sukat saattavat kutistua pesussa, siksi on tärkeää tarkkailla aina sukan pituutta pesujen jälkeen.