Lapsen jalka kasvaa yllättävänkin nopeasti ja joskus nopeina sykleinä, jolloin kenkä pitäisi tarkistaa lähes kuukausittain, tai ainakin silloin kun siirrytään vuodenajan mukaan toisiin kenkiin. Lapsi ei aina osaa itse kertoa jos kenkä painaa tai puristaa.

Ensiaskelkenkään kannattaa kiinnittää huomiota. Pohjassa tulisi olla hyvä pito, kantaosan tukevuus auttaa nilkkaa ja kantapäätä pysymään pystyasennossa. Materiaalina nahka on joustava ja hengittävä. Kenkä saisi olla myös kevyt ja pohjaltaan suora lesti. Kärkiosassa on oltava tilaa niin leveys- kuin korkeussuunnassakin.

Liian pientä kenkää lapsi ei edes mielellään laita jalkaansa. Liian pieni kenkä myös altistaa varpaiden ja jalkaterän muille ongelmille.

Oikea koko

Oikea koko voidaan tarkistaa mm. siten, että

otetaan kengästä irtopohja pois, laitetaan lapsen jalka sen päälle ja tarkistetaan koko (lapsen on ehdottomasti seisottava tasaisesti molemmilla jaloilla ja mittaus olisi suoritettava mieluimmin iltapäivällä koska jalka turpoaa päivän mittaan).

– lapsen jalka laitetaan kenkään ilman että laitetaan nauhoja tai tarroja kiinni, sitten jalka työnnetään kengän kärkeen. Kenkä on oikean kokoinen, jos aikuisen sormi mahtuu kantapään taakse, silloin kengän kärkeen jää tilaa n. 1 – 1,5 cm.

laitetaan lapsen jalkaterä pahvin päälle ja piirretään ääriviivat (lapsen on ehdottomasti seisottava tasaisesti molemmilla jaloilla ja mittaus olisi suoritettava mieluimmin iltapäivällä, koska jalka turpoaa päivän mittaan, kynä oltava kohtisuorassa alustaan nähden), kuva leikataan irti ja voidaan sovittaa kenkään.

– suositeltavaa olisi, että kengän käyttäjä olisi aina ostotilanteessa mukana sovittamassa kenkää molempiin jalkoihin ja mieluiten iltapäivän puolella

Liikkumis- ja käyntivara

Itävaltalaistutkijoiden suosituksen mukaan 2-5-vuotiaiden jalkaterästä piirretyn mallin kärkeen tulee lisätä 17 mm liikkumis- ja kasvuvaraa isovarpaan kohdalle silloin, kun lapselle lähdetään etsimään uusia kenkiä. Sen sijaan käytössä olevien kenkien käynti- ja kasvuvaraksi riittää 12 mm.

Kun oikealla käynti- ja kasvuvaralla valittu kenkä on päältä hyvin nauhoitettu tai tarrakiinnitetty, se pysyy tukevasti jalassa. Lapsen kengän oikea sisäpituus on erittäin tärkeä asia. Liian ison kengän kanssa liikkuminen voi olla kömpelöä ja hankalaa. Kenkä ei anna jalalle sen tarvitsemaa tukea eikä iso kenkä pysy hyvin jalassa.

Hyvä kenkä

Monia jalkaterän alueen ongelmia voidaan ennaltaehkäistä oikeankokoisilla ja mallisilla kengillä ja sukilla.

Hyvässä kengässä on tukeva kantakappi, joka tukee kantapäätä ja pitää jalkaterän paikallaan.

Hyvä säädettävyys nilkkaan asti nauhoituksella tai tarrakiinnityksellä estää jalkaterän liukumisen kengän kärkeen.

Pohjaltaan kengän on oltava joustava sallien hieman myös sivukiertoa. Liian jäykkä pohja saattaa estää lapsen jalkaterän lihastyötä esim. ponnistusvaiheessa. Hyvän pohjan tulisi siis joustaa ja myös taipua.

Sisäpohjan tulisi olla myös suora, jolloin kenkä ohjaa askelta suoraan eteenpäin. Silloin askellus ja koko alaraajan linjaus toteutuu jalkaterän toiminnan mukaan.

Kenkien kokonumeroon ei voi luottaa, vaan paras tapa ostaa kenkä on sovittaa kenkä aina jalkaan mieluimmin iltapäivän puolella.

Käytetyt kengät

Toisen lapsen vanhoja kenkiä tulisi välttää. Kengät ovat voineet muotoutua jo edellisen käyttäjän jalan mukaan, joka voi olla hyvinkin erilainen jopa voimakkaasti virheellinen. Silloin itse kenkä voi luoda virheellistä kuormitusta käyttäjälleen ja näin myös kipuja tms. Tässäkin asiassa täytyy pitää mielessä, että lapsen kengissä ei kannata säästää.