Polkujuoksun MM-kisoihin Sauconyn kengillä

Kohti MM-kisaa!

posted in: Kengät | 0

“Meidän” kenkämme ovat mukana polkujuoksun MM-kisoissa Italiassa 10.6.2017. Suomea edustava Joni Seppä kertoo kisoihin valmistautumisestaan ensimmäisessä blogikirjoituksessamme!

 

Tieto valinnasta suomen edustajaksi polkujuoksun mm-kisaan tuli minulle maaliskuun lopulla. Siitä alkoi välittömästi suunnittelu millä tavalla pyrkisin valmistautumaan h-hetkeen, joka koittaisi lauantaina 10.6. Kisa käydään Italiassa Badia Prataglian kansallispuistossa Trail sacred forests tapahtuman yhteydessä. Alue on Toscanan maakunnassa ja kuuluu Italian keskiosaa halkovaan Apenniinien vuorijonoon. Pituudeltaan 49 km:n mittainen kilpailureitti polveilee 500- 1300 m merenpinnan yläpuolella.

 

Jälleen kerran säiden puolesta risainen talvi veteli Keski-Suomessa jo maaliskuussa viimeisiään. Talviloma oli vielä pitämättä ja niinpä suuntasimme pääsiäisviikolla pohjoiseen. Kilpisjärvellä tuli hiihdettyä pitkiä tunturilenkkejä raskaassa uuden lumen kelissä. Samalla saattoi jo ladata pääkoppaa alkukesän haasteisiin. Juoksutuntumaa hain lyhyillä aamu- ja iltalenkeillä. Loman päätteeksi tuli vielä pari hiihtokisaa Taivalkoskella talven parhaissa olosuhteissa ja siitä takaisin kotikulmille suoraan juoksuharjoittelun pariin.

 

Hyvää tulosta mm-kisasta hakiessa on täytynyt myös välinetestausta tehdä jonkin verran. Kisa- ja harjoituskenkien suhteen siihen ei paljoa joutunut päätä vaivaamaan. Olin jo aiemmin maaliskuussa hankkinut Askelpisteestä luottojalkineet; Saucony Peregrine 7 maastoon ja Saucony Zealot kovemmille alustoille. Edellisenä keväänä hankin Peregrinen aiemman painoksen. Ajattelin että lenkkarimaisempi ja hieman vaimennettu kenkä sopisi minulle muita polkujuoksukenkiä paremmin useita tunteja kestäviin suorituksiin. Pitkillä lenkeillä tuo ajatus vain vahvistui ja se tuli todennettua heinäkuussa NUTS-Pallas tapahtumassa. Reitti kulki legendaarista vaellusreittiä pitkin Pallakselta Hettaan ja matkaa kertyi 55 km. Tuolloin en kärsinyt vuotta aiemman kisan tapaan enää krampeista ja luulen että oikealla kenkävalinnalla oli siihen oma merkityksensä. Myös kello tykkäsi, edellisen vuoden ajasta lohkesi 14 min ja nyt aika pysähtyi maalissa aikaan 5 tuntia ja 22 minuuttia.

 

Kevään aikana olen testannut uutta Peregrine 7 mallia muutamalla pitkällä lenkillä. Todellisen tulikasteen se sai lauantaina 27.5. NUTS-Karhunkierros tapahtumassa Rukalla 34 km: n matkalla. Etukäteen jo oli tiedossa että reitti on haastava, koska lumet eivät olleet vielä Kuusamon vaaroilta sulaneet. Ensimmäiset vajaat 20 km polku oli sulaa ja paikoin mutaista, jonka jälkeen edettiin rankimpien vaarojen yli ”lumirännissä”.  Kenkä toimi loistavasti, ei pelkästään sulalla, mutta myös irtolumella. Päivitetty pohjamateriaali antoi nyt aiempaa mallia paremman pidon myös avokalliolla. Viimeisen 9 km: n aikana jouduin vielä maksamaan kevään kilpailemattomuudestani ja päästämään Pekka Itävuon suosiolla kisan voittoon. Alkumatkalla hankittu kaula muihin kilpakumppaneihin kuitenkin riitti ja tuloksena varsin positiivinen kakkos-sija reilun kahdeksan sadan kisaajan joukossa. Tästä on mukava jatkaa kohti yhtä elämäni makeinta urheilu-elämystä; Kohti mm-kisaa!

 

– Joni –